Wat Is Een Foley Katheter? Een Complete Gids

Wat Is Een Foley Katheter? Een Complete Gids

Urinary Catheters

Keywords searched by users: wat is een foley katheter

Wat is een Foley-katheter?

Een Foley-katheter is een flexibel en hol buisje dat wordt gebruikt om urine uit de blaas te verwijderen wanneer een persoon niet in staat is om zelfstandig te plassen. Het is een veelgebruikt hulpmiddel in de medische wereld en wordt vooral toegepast bij mensen die tijdelijk of permanent incontinent zijn, of bij patiënten die een operatie hebben ondergaan en niet in staat zijn om naar het toilet te gaan. Deze katheter is vernoemd naar de Amerikaanse uroloog Frederic Foley, die het concept in de jaren 1930 heeft ontwikkeld.

Een Foley-katheter bestaat uit een buisje dat is verbonden met een ballonnetje aan het uiteinde. Het buisje wordt in de urinebuis (urethra) ingebracht en komt vervolgens in de blaas terecht, waar het ballonnetje wordt opgeblazen om ervoor te zorgen dat de katheter op zijn plaats blijft zitten. Aan het andere uiteinde van de katheter bevindt zich een opening waardoor de urine uit de blaas kan stromen en in een opvangzak kan worden opgevangen.

Hoe werkt een Foley-katheter?

Een Foley-katheter werkt door middel van een combinatie van zwaartekracht en druk. Het opgeblazen ballonnetje aan het uiteinde van de katheter voorkomt dat deze per ongeluk uit de blaas wordt getrokken en zorgt ervoor dat deze op zijn plaats blijft. De urine stroomt door het buisje naar buiten en wordt opgevangen in een opvangzak die aan het andere uiteinde van de katheter is bevestigd. De opvangzak kan eenvoudig worden geleegd en opnieuw worden bevestigd.

Waarvoor wordt een Foley-katheter gebruikt?

Een Foley-katheter wordt gebruikt wanneer een persoon niet in staat is om normaal te plassen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals letsel aan de ruggengraat, neurologische aandoeningen, bepaalde operaties of spierzwakte. De katheter zorgt ervoor dat de urine uit de blaas wordt verwijderd en voorkomt dat de blaas overvol raakt. Het helpt ook om infecties en andere complicaties te voorkomen die kunnen optreden wanneer urine te lang in de blaas blijft zitten.

Hoe wordt een Foley-katheter ingebracht?

Het inbrengen van een Foley-katheter moet worden uitgevoerd door een medisch professional, zoals een specialist op het gebied van urologie of verpleegkundige. Het inbrengen van de katheter kan ongemakkelijk zijn, maar zou normaal gesproken geen pijn moeten veroorzaken. Dit is het algemene proces voor het inbrengen van een Foley-katheter:

1. De patiënt wordt in een comfortabele positie geplaatst, meestal plat op de rug met de benen gespreid.
2. De arts of verpleegkundige stelt de patiënt gerust en maakt de benodigde materialen klaar, waaronder de katheter, handschoenen, steriel glijmiddel en een opvangzak.
3. De arts of verpleegkundige draagt steriele handschoenen en reinigt het genitale gebied grondig met een desinfecterend middel.
4. Vervolgens wordt de katheter langzaam en voorzichtig ingebracht in de urinebuis. Het kan nodig zijn om wat glijmiddel op de katheter aan te brengen om het proces soepeler te laten verlopen.
5. Zodra de katheter de blaas heeft bereikt, wordt het ballonnetje aan het uiteinde van de katheter opgeblazen met steriel water. Dit voorkomt dat de katheter eruit glijdt.
6. De katheter wordt vervolgens bevestigd aan een opvangzak waarin de urine kan worden opgevangen.
7. De patiënt wordt geadviseerd om te ontspannen en te ademen tijdens het inbrengen van de katheter om ongemak te minimaliseren.
8. Nadat de Foley-katheter correct is ingebracht, wordt deze beveiligd aan het been van de patiënt met behulp van speciale banden of een katheterhouder.

Hoe lang kan een Foley-katheter blijven zitten?

De duur van het dragen van een Foley-katheter varieert afhankelijk van de behoeften en de medische situatie van de patiënt. In sommige gevallen kan de katheter slechts enkele dagen of weken nodig zijn, terwijl anderen de katheter maandenlang moeten dragen. Het is belangrijk om de katheter regelmatig te controleren en deze indien nodig te vervangen om infecties en andere complicaties te voorkomen. Een arts of verpleegkundige zal specifieke instructies geven over hoe lang de katheter moet blijven zitten en hoe deze te onderhouden.

Welke mogelijke complicaties kunnen optreden bij het gebruik van een Foley-katheter?

Hoewel Foley-katheters effectief zijn bij het beheren van urineafvoer, zijn er enkele mogelijke complicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Deze omvatten:

1. Urineweginfecties: Het gebruik van een katheter verhoogt het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie. Het is belangrijk om de katheter schoon te houden en te zorgen voor een goede hygiëne om infecties te voorkomen.
2. Blaasinfecties: Het langdurig gebruik van een Foley-katheter kan leiden tot blaasinfecties. Dit kan gepaard gaan met symptomen zoals pijn in de onderbuik, frequent urineren en troebele urine.
3. Verstoppingen: Soms kan de katheter verstopt raken door stolsels of sediment in de urine. Dit kan ongemak en problemen bij het urineren veroorzaken.
4. Huidirritatie: De huid rondom het gebied waar de katheter is ingebracht, kan geïrriteerd raken door wrijving of allergische reacties. Het is belangrijk om dit gebied schoon en droog te houden.
5. Overrekking van de blaas: Het langdurig gebruik van een Foley-katheter kan de blaas overrekken en de spieren verzwakken. Dit kan leiden tot incontinentieproblemen nadat de katheter is verwijderd.

Het is belangrijk om bij het ervaren van problemen of complicaties onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een arts kan de situatie beoordelen en indien nodig de juiste behandeling voorschrijven.

Wat zijn de alternatieven voor een Foley-katheter?

Er zijn verschillende alternatieven voor een Foley-katheter, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt. Enkele van de alternatieven zijn onder andere:

1. Condoomkatheter: Dit is een externe katheter die over de penis wordt geplaatst en urine afvoert naar een opvangzak. Deze katheter is geschikt voor mannen die niet in staat zijn een interne katheter te dragen.
2. Suprapubische katheter: In plaats van via de urinebuis wordt deze katheter rechtstreeks in de blaas ingebracht via een kleine opening in de onderbuik. Dit kan een optie zijn voor patiënten met langdurige urinestoornissen.
3. Katheterisatie op afroep: Dit is een techniek waarbij de patiënt zelf een katheter inbrengt wanneer dat nodig is om de blaas te legen. Dit is geschikt voor mensen met gedeeltelijke incontinentie of die volledige controle over hun blaas willen behouden.

Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten om het juiste alternatief te vinden dat het beste past bij de individuele behoeften en omstandigheden.

Categories: Samenvatting 55 Wat Is Een Foley Katheter

Urinary Catheters
Urinary Catheters

Delen 17 wat is een foley katheter

Urimed® Cath Foley Nelaton
Urimed® Cath Foley Nelaton
Foley'S Catheter : Parts, Technique And Indications : Clinical Skills -  Youtube
Foley’S Catheter : Parts, Technique And Indications : Clinical Skills – Youtube
How To Remove A Foley Catheter - Youtube
How To Remove A Foley Catheter – Youtube
Duette Dual Balloon 2-Way Foley Catheter | Buy Duette Catheter
Duette Dual Balloon 2-Way Foley Catheter | Buy Duette Catheter
Rubber Foley Balloon Catheter, 16 Fr
Rubber Foley Balloon Catheter, 16 Fr

See more here: ppa.guardianseattle.com

Learn more about the topic wat is een foley katheter.

    See more: ppa.guardianseattle.com/nieuws

    Leave a Comment